Verbindend, verbonden
Medewerkers
2020 sloten we af met 730 medewerkers. Heel wat collega’s gingen een nieuwe uitdaging aan in het kader van de nieuwe organisatiestructuur. Voor de invulling van deze selecties werd geopteerd om maximaal in te zetten op intern talent.
Om het verdere veranderingstraject te ondersteunen, werd een cultuurmeting met inspraakmomenten georganiseerd met als thema’s: algemeen goedvoelen, jobtevredenheid, leiderschap, veranderingsbereidheid, empowerment,…
De resultaten en de conclusies van de cultuurmeting/inspraakmomenten en managementoverleg resulteren in een actieplan op maat van de organisatie. De focus ligt op inspraak en communicatie en de nieuwe stijl leidinggeven en dit alles met aandacht voor de huidige workload d.m.v. een gefaseerde aanpak.
Opnieuw lag de focus op het (verder) versterken van de veiligheidscultuur. In totaal werden meer dan 50 workshops georganiseerd rond “ik zorg voor veiligheid” (deels digitaal omwille van corona), waar meer dan 300 werknemers aan hebben deelgenomen. Deze workshops werden voorafgegaan door een bedrijfsbrede bevraging rond veiligheid.
In 2020 vonden 10 bedrijfsbezoeken plaats, samen met de arbeidsgeneesheer, en meer dan 35 ad-hoc werfbezoeken door de preventiedienst. Deze bezoeken hebben geleid tot in totaal 302 acties.
Het aantal arbeidsongevallen met tijdelijke arbeidsongeschiktheid daalde met bijna 46% t.o.v. 2019.
Ook welzijn stond in 2020 hoog op de agenda. Zo werden verschillende online initiatieven opgestart die de medewerkers (en hun bubbelgenoten) moesten aansporen tot ‘bewegen’ zoals yoga of muay thai boxing classes. Daarnaast werden o.a. wandelvergaderingen (teammeetings in kleine groep buiten) gestimuleerd. Tot slot namen 199 medewerkers en 171 bubbelgenoten deel aan de Pidpa-Corona Challenge. Zij wandelden, liepen of fietsten meer dan 135.000 kilometer bij elkaar. Goed voor de gezondheid maar ook voor 16 goede doelen aangezien Pidpa voor iedere kilometer een bijdrage leverde.
In 2020 werden bijna 43.000 opleidingsuren gepresteerd. Waar mogelijk werden vormingen online georganiseerd; een aantal praktijkgerichte opleidingen konden echter niet doorgaan omwille van corona.
Maatschappelijke betrokkenheid
G-sport
Sinds 2006 steunt Pidpa de G-sport in de provincie Antwerpen. G-sport-activiteiten, die door de gemeenten in haar leveringsgebied worden georganiseerd, kunnen rekenen op een financiële bijdrage. Daarnaast organiseert Pidpa jaarlijks het Pidpa-G-Sport-wegcriterium. In 2020 vonden –omwille van Covid-19- geen van deze activiteiten plaats.
HidroPlus
Met HidroPlus ondersteunt Pidpa ontwikkelingsprojecten die betrekking hebben op watervoorziening en afvalwaterbehandeling. Elk jaar stijgt het aantal aanvragen die Pidpa hiervoor ontvangt.
In 2020 konden zo 35 projecten genieten van dit extra financiële duwtje in de rug, goed voor in totaal meer dan 106.000 euro.
Een mooi voorbeeld is dit project van het Kara Kara- comité uit Mol. Met steun van HidroPlus werden in 2020 in vier dorpen in Niger waterpunten geïnstalleerd. Daarnaast werden twee schooltjes voorzien van een wateraansluiting. Elk waterpunt bestaat een aantal aftappunten en een watertoren met een capaciteit van 6.000 liter. In totaal werden er zo ongeveer 3.500 mensen van drinkbaar water voorzien.
Hidrodoe
Het COVID-19-virus dwong Hidrodoe om 218 dagen verplicht te sluiten. Bij de (tijdelijke) heropening op 5 juli konden een beperkt aantal bezoekers tijdens de zomermaanden genieten van een coronaproof bezoek, waarbij zij o.a. elk een kleine styluspen ontvingen om te gebruiken op de touchscreens. Deze verplichte sluiting had natuurlijk dramatische gevolgen voor de bezoekersaantallen: in totaal hebben slechts 16.998 mensen Hidrodoe bezocht, wat 68% minder is dan in 2019.
Achter de schermen werd echter hard verdergewerkt. Bezoekers kunnen nu terecht op een online reservatie- en ticketsysteem. Twee nieuwe exposities (‘klimaat in de wereld’ en ‘water in de wereld’) werden toegevoegd aan de meer dan 100 interactieve opstellingen in Hidrodoe.
Ook tijdens de lockdowns bleef Hidrodoe voor scholen een bron van informatie en fun, weliswaar online. Scholen konden gebruik maken van virtuele lessen over de waterkringloop, de aggregatietoestanden en drijven & zinken. Filmpjes en werkblaadjes voor de leerlingen en lessuggesties voor de leerkrachten maakten de pakketten compleet. Ook de kleuters werden niet vergeten. Zij konden aan de slag met filmpjes over zeepbellen. Via een kamishibai-verhaal konden zij ontdekken waar het water uit de kraan vandaan komt, met Spetter in de hoofdrol.
In samenwerking met Aquaflanders en alle Vlaamse drinkwaterbedrijven werden voor de verschillende graden van het lager onderwijs educatieve pakketten ontwikkeld rond de waarde van water en het belang van een duurzaam watergebruik.
In 2020 ontving Hidrodoe voor het negende jaar op rij het Green Key-certificaat, een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Met het behalen van de Green Key engageert het bedrijf zich om op een duurzame manier te werk te gaan. Er wordt zorgvuldig omgesprongen met water, energie en afval, zonder toe te geven op vlak van comfort.
Partnerships
De beste resultaten haal je ‘samen’. Daarom zet Pidpa in op partnerships wanneer zij een toegevoegde waarde hebben voor haar werking.
Zo is Pidpa voortrekker binnen Synductis, een samenwerkingsverband tussen verschillende nuts- en infrastructuurbedrijven. Doelstelling van Synductis is dat deze bedrijven hun werkzaamheden op elkaar afstemmen. Zo beperken ze de hinder, niet alleen voor omwonenden maar voor alle gebruikers van de straat of het plein. Door deze afstemming verlopen deze werken ook efficiënter waardoor men een snellere en nog performantere dienstverlening kan aanbieden aan de betrokken gemeente of stad.
Met de installatie van digitale watermeters wil de watersector verder investeren in de bescherming van de drinkwaterkwaliteit, het verhogen van het comfort voor de klant en het promoten van kraanwater als drinkwater. In 2020 bundelden de waterbedrijven in Vlaanderen, die nog geen uitrol van digitale meters hadden opgezet (Farys, De Watergroep en Pidpa), hun krachten en zochten maximale synergie om deze installaties tot een goed einde te brengen. Een uitrol tegen einde 2030 voor 2.500.000 watermeters wordt in het vooruitzicht gesteld.
In de pilootfase 2021-2022 zullen er 70.000 watermeters worden geplaatst. De vervanging van elektriciteits- en gasmeters is al sinds 2019 in volle snelheid aan de gang. Omdat Fluvius ondertussen al begonnen is met de installatie van digitale elektriciteits- en gasmeters, vormen zij de ideale partner in dit project, waardoor de klant in 1 bezoek meteen kan worden voorzien van digitale meters voor al zijn nutsvoorzieningen.
In juni 2020 werd door de raden van bestuur van Pidpa en water-link de principiële beslissing genomen om de labo’s van beide bedrijven te laten versmelten tot één gemeenschappelijk labo in een nieuw gebouw op de site Blue Gate Antwerp. Dit labo zal een referentie worden op het vlak van (drink)wateranalyses, snelle bepalingen, toegepast onderzoek en kwaliteit. Het moet een ambitieus labo voor praktijk en toegepast onderzoek worden, dat slim, doeltreffend en marktgericht werkt, zowel voor de eigen organisaties als voor klanten. Volgens de planning zal dit nieuwe gebouw de tweede helft van 2024 in gebruik worden genomen.